“Wetenschapshesjes” tussen “klimaatspijbelaars”

Op 7 februari 2019 vindt in Den Haag een manifestatie plaats, genoemd naar en georganiseerd door “Youthforclimate”. De verwachting is dat een groot aantal “spijbelscholieren” deelnemen aan deze dag om hun groene gevoel en zorgen om de toekomst kenbaar te maken. Dergelijke marsen werden eerder in Zweden (thuisbasis van de jonge Greta Thunberg) en ook België gehouden en lijken gestimuleerd via een apart fonds dat door de EU is vrijgemaakt om de jeugd te mobiliseren ten aanzien van wat zij noemen “klimaatbewustwording”.

Bij deze mars zullen twee wetenschapshesjes (beide ingenieurs) aanwezig zijn. Zij dragen een bord met tweezijdige aangebrachte positieve boodschappen die de scholieren zouden kunnen aanspreken, ware het niet dat zij eerst zullen moeten bekomen van de schrik of verbazing bij het zien van de boodschap.

1) CO2 is goed (voor het leven)

2) Planet under (not much) pressure – een illustratie van Josh naar aanleiding van de positieve ontwikkelingen in de wereld zoals vastgesteld door Matt Ridley in zijn boek “The rational Optimist”.

Het doel is enerzijds om onder de aandacht te brengen dat er overweldigend positieve kanten zitten aan CO2 productie en het fenomeen wetenschaphesjes. Daarnaast willen we graag met scholieren in gesprek om te verkennen hoe ze tot hun zorgelijke staat zijn gekomen en te zien of ze vatbaar zijn voor feiten die de demonisering van CO2 onderuit kunnen halen.

Er worden opnames gemaakt en tevens hopen we in gesprek te komen met een journalist van De Telegraaf.

Download hieronder de leeslijst voor klimaat spijbelaars.

Download leeslijst